Για την εισήγηση της Επιτροπής «Γαβρόγλου» για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ μόνο ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς: Ντροπή τους!

Ντροπή στους «συναδέλφους»-Μηχανικούς ΤΕ που συμμετείχαν στις Επιτροπές κι έδωσαν νομιμοποίηση” στον Υπουργό ώστε να προχωρήσει τις διαδικασίες, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πραγματικός συντάκτης δεν μπορεί να είναι άλλος παρά μόνο το ΤΕΕ!

Εφόσον υπάρχουν και “συνάδελφοι” που συνυπέγραψαν αυτό το τερατούργημα, τότε αδυνατούμε να βρούμε λέξεις για να χαρακτηρίσουμε το γεγονός ότι, με τις ενέργειες τους υπονομεύουν το επαγγελματικό μέλλον χιλιάδων Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων,

Αν συμφώνησαν και κάποιοι Καθηγητές (κυρίως των ΤΕΙ) σε κάτι τέτοιο, τότε είναι λυπηρό για μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, να λειτουργούν βάσει συντεχνιακών αντιλήψεων στοιχισμένοι στη κομματική λογική αντί να προτάξουν την ακαδημαϊκή τους ιδιότητα.

Αποδεικνύεται πλέον, ακόμα και για εκείνους που διατηρούσαν τυχόν αμφιβολίες, ο λόγος για τον οποίο ο Υπουργός απέκλεισε την ΕΕΤΕΜ από τις εν λόγω Επιτροπές.

Όσον αφορά στη “μεθοδολογία” που χρησιμοποιήθηκε, αποδεικνύεται πως σκοπός του Υπουργού δεν ήταν να εκδώσει ΠΔ βασισμένα στο γνωστικό αντικείμενο και στο ακαδημαϊκό statusτων Πτυχιούχων Μηχανικών, αλλά το πώς θα καταφέρει να «ντύσει» τα ΒΔ με μανδύα ΠΔ!

Ακόμα και τα όσα αναφέρουν για τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, καθώς αποτελούν στρεβλή ερμηνεία των αποφάσεων αυτών, η οποία “όλως τυχαίως” βολεύει το ΤΕΕ.

Προφανώς ο Υπουργός και οι συν αυτώ αποβλέπουν στο να μας σύρουν σε μια διαπραγμάτευση έχοντας ως βάση ούτε καν τα βασιλικά διατάγματα του 1972, αλλά πολύ χειρότερα. Πλανώνται πλάνην οικτρά!

Ειλικρινά ούτε και εμείς περιμέναμε, η κυβέρνηση της “πρώτη φορά αριστεράς”, να μας γυρίσει 50 χρόνια πίσω, στην εποχή της χούντας, τότε που εκδόθηκαν τα βασιλικά διατάγματα! Εν έτει 2019, ο Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου, σε συνέχεια της διάλυσης των ΤΕΙ και του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης εκπαίδευσης, «απονέμει» σε Πτυχιούχους Μηχανικούς της Ανώτατης Εκπαίδευσης επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν σε “εμπειροτέχνες οικοδομικών εργασιών”!!

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα σημερινά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων ΤΕΙ με τα διώροφα και την επιστασία από Διπλωματούχο Μηχανικό; Μας «κατέπληξε» η αιτιολογία των μελών της Επιτροπής στην προσπάθειά τους να αιτιολογήσουν το «περίοπτο» πόρισμα: «είναι σύμφωνο με το ΒΔ»(!) Πόση φαντασία μπορεί να διέθεσαν!!

Ρητορικό ερώτημα/απορία προς τον Υπουργό Παιδείας: καλά, έγινε τόση φασαρία, εκδόθηκαν νόμος και υπουργικές αποφάσεις, συστάθηκαν “Επιστημονικές” Επιτροπές, αποκλείστηκε ο οικείος φορέας των Πτυχιούχων Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ), δαπανήθηκε χρόνος και εργατοώρες, για να εφαρμόσουμε ό,τι ίσχυε μισό σχεδόν αιώνα πίσω, ΤΟΤΕ που ανοικοδομούσαν την Ελλάδα με βασιλικά διατάγματα και η πλειονότητα των οικοδομών έφτανε στο διώροφο;

Το έγκλημα ήταν οργανωμένο

Πλέον γίνεται εμφανές και στους πλέον δύσπιστους, ο λόγος για τον οποίο οι δυο συγκεκριμένες παρατάξεις (ΡΑΣ – ΔΑΚΕ) επέλεξαν να απέχουν από τις εκλογές της ΕΕΤΕΜ το 2017.

Προφανώς ήθελαν να απελευθερωθούν από τα δεσμά της “κακής ΕΕΤΕΜ” ώστε να επιχειρήσουν να επιτύχουν αυτό που δεν κατόρθωσε αυτή, δηλαδή, στο κατρακύλισμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Κλάδου!

Το αποτέλεσμα προφανώς ΔΕΝ δικαιώνει τις επιλογές τους!!

Ήταν γνωστό σε εμάς ότι τα μέλη των Επιτροπών επιλέχτηκαν είτε από τον Υπουργό απευθείας (τα μέλη της φιλοκυβερνητικής ΡΑΣ ) είτε προτεινόμενοι από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ (τα μέλη της ΔΑΚΕ ), έτσι ώστε να συμφωνήσουν και να μην φέρνουν αντιδράσεις σε ό,τι αποφασιστεί, δηλαδή να είναι συνεργάσιμοι με τον Υπουργό και τους Συμβούλους του.

Το γεγονός ότι ακόμα και τα μέλη που ανήκουν στην φιλοκυβερνητική παράταξη επέλεξαν να παραιτηθούν λίγο πριν βγει στον αέρα η κατάπτυστη πρόταση για τους Πολιτικούς Μηχανικούς ΔΕ και ΕΥ, υποδηλώνει ότι γνώριζαν πως κάτι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και αναχρονιστικό ετοιμάζονταν στο παρασκήνιο του Υπουργικού Γραφείου Γαβρογλου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ίδιοι, η συμμετοχή τους στις Επιτροπές Γαβρόγλου δημιούργησε «την αίσθηση, ότι είμαστε μέλη Επιτροπών Προδιαγεγραμμένων Αποφάσεων», τις οποίες κλήθηκαν να νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους.

Ω τι έκπληξη! Λες και δεν γνωρίζαμε από την σύσταση των Επιτροπών ότι δεν πρόκειται να βγει κάτι θετικό για τον κλάδο μας!

Δυστυχώς ως παράταξη δικαιωθήκαμε, ως προς τις προβλέψεις μας: το πόρισμα που αφορά σε Βοηθούς Μηχανικού και Εργοδηγούς έχει προφανώς συνταχθεί από το ΤΕΕ, με την ανοχή/σύμπραξη των μελών των Επιτροπών, ώστε να πλασαριστεί ως πόρισμα των Επιτροπών!

Ακόμα και αν τα μέλη των Επιτροπών δεν αντιλήφθησαν εγκαίρως το τι σημαίνει η ετεροβαρής σύνθεση των Επιτροπών του άρθρου 46, ακόμα και αν δεν γνώριζαν την άποψη του ΤΕΕ για τους Μηχανικούς ΤΕΙ, όπως αυτή εκφράστηκε κατ΄επανάληψη από την Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ και στη Βουλή, το Φεβρουάριο του 2018, όφειλαν να έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει όταν έλαβαν σχετικό έγγραφο της ΕΕΤΕΜ στις αρχές Ιουλίου 2018, με το οποίο τους καλούσε «να επανεκτιμήσουν τη στάση τους τόσο στις εν λόγω Επιτροπές όσο και έναντι ολόκληρου του κλάδου των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ».

Προφανώς έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος για να αντιληφθούν ότι έπαιζαν το ρόλο του “χρήσιμου ηλιθίου!

Από την επιστολή παραίτησης των συγκεκριμένων μελών της ΡΑΣ - επιβεβαιώνεται, αυτό που ήδη γνωρίζαμε, ότι η επιλογή των μελών των Επιτροπών έγινε με κομματικά - παραταξιακά κριτήρια.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση δημοσιοποίησης του εγγράφου παραίτησης, «ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 24-10-2018 ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ρ.Α.Σ....»

Μιας και η επιστολή παραίτησης κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη των Επιτροπών, αναρωτιόμαστε αν οι υπόλοιποι Πτυχιούχοι Μηχανικοί (οι οποίοι ανήκουν παρεμπιπτόντως στην παράταξη της ΔΑΚΕ) δεν αντιλήφθησαν το γεγονός ότι αυτοί εξακολουθούσαν να παίζουν το ρόλο του “χρήσιμου ηλιθίου”.

Εκτός και αν συμφωνούν με τις μεθοδεύσεις του Γαβρόγλου (σε αγαστή συνεργασία με Σπίρτζη - Στασινό) που σκοπό έχουν να βαφτίσουν τα ΒΔ ως “σύγχρονα” επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών του Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ.

Βέβαια κάτι τέτοιο συμφωνεί με την άποψη που είχε διαχρονικά η ΔΑΚΕ – ΕΕΤΕΜ, δηλαδή “να έχουμε κάτι να δουλεύουμε”. Το γεγονός ότι κάποια “ηγετικά” στελέχη της ΔΑΚΕ επέλεξαν τη συνέχιση της συμμετοχής τους στις Επιτροπές δείχνει ότι δεν διαθέτουν ούτε και ελάχιστα ψήγματα ευθιξίας, αξιοπρέπειας, συναδελφικότητας και συνείδησης των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως μέλη του επαγγελματικού /επιστημονικού τους φορέα (ΕΕΤΕΜ). Γιατί, εν τέλει όφειλαν και αυτοί να παραιτηθούν!

Εκτός και αν ο, ομοϊδεάτης τους, Πρόεδρος του ΤΕΕ, τους έχει υποσχεθεί ηγετική θέση στο παραμητρώο “τεχνολόγων”, ευκαιρία ίσως να ικανοποιήσουν τις μικροφιλοδοξίες τους! Έχουν υπολογίσει, σε μια τέτοια περίπτωση, το αντάλλαγμα; Τη θυσία του επαγγελματικού μέλλοντος δεκάδων χιλιάδων Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ;

Είναι γνωστό σε εμάς ότι τα ηγετικά στελέχη της ΔΑΚΕ – ΕΕΤΕΜ που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά, είναι τακτικοί θαμώνες της οδού Νίκης 4, και είναι αυτοί που πρότειναν τα ονόματα των εν λόγω συναδέλφων στον Πρόεδρο του ΤΕΕ, ο οποίος, αφού συμφώνησε, τα προώθησε στον Υπουργό Παιδείας.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συγκεκριμένα μέλη είναι τα ίδια που συμφώνησαν στην δημιουργία του “παραμητρώου” τμήματος Τεχνολόγων (όχι Μηχανικών), χωρίς δικαιώματα, στο ΤΕΕ και το παρουσίαζαν αρχικά ως επιτυχία!!!

Αλήθεια, για ποιο λόγο δεν έχουν βγει να πανηγυρίσουν για τη νέα τους “επιτυχία”;

Ο Υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει δημόσια πως τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ και των μελλοντικών αποφοίτων του ΠΑΔΑ θα «είναι τα ίδια (επιπέδου 6)». Στην ομιλία του για την Ίδρυση του ΠΑΔΑ ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εν λόγω πρωτοβουλία «εμβληματικού χαρακτήρα».

Αναρωτιόμαστε το εξής: αν τελικά ευοδωθούν οι προσδοκίες των Γαβρόγλου – ΣπίρτζηΣτασινού και των συνοδοιπόρων τους, και εκδοθούν δικαιώματα στη λογική των προϊστορικών βασιλικών διαταγμάτων (έστω και με το περίβλημα του ΠΔ), πως θα συμβαδίζουν τα διατάγματα αυτά με την «εμβληματικού χαρακτήρα» ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής; Προφανώς σε μια Ελλάδα, που επί της ουσίας κυβερνά το ΤΕΕ, όλα γίνονται!

Παραθέτουμε τη σύνθεση της Επιτροπής όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 689 ΥΟΔΔ/2017, στην οποία έχουν προστεθεί οι ιδιότητες των μελών.

Επιστημονική Επιτροπήγια τους Πτυχιούχους Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε

 

ΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ

 Φορέας

1

Γεώργιος ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου

Αντώνιος ΜΠΟΓΡΗΣ

Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

2

Νικόλαος ΚΛΗΜΗΣ(ΔΕΠ Πολυτεχνείου)

ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ

Κωνστ. ΣΠΥΡΑΚΟΣ

(ΔΕΠ Πολυτεχνείου)

ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ

3

Αντώνιος ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

(καθηγητής ΤΕΙ)

ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ

Τριαντάφυλλος - Φίλης ΚΟΚΚΙΝΟΣ (ΔΕΠ ΤΕΙ)

ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ

4

Βασίλειος ΠΑΡΔΑΚΗΣ

(Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος - ΣΠΜΕ, εκπρόσωπος του ΣΠΜΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ)

ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ

Κωνσταντίνος ΤΟΚΜΑΚΙΔΗΣ

 (Δ.Ε.Π Πολυτεχνείου)

ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ

5

Άρης ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος και εκλεγμένος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών)

ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ

Γεώργιος ΓΛΕΝΗΣ

(Μέλος ΔΣ Σ.Π.Μ.Ε)

ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ

6

Γεώργιος ΜΕΛΕΤΗΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΙ (Ρ.Α.Σ)

Παρασκευή ΛΙΟΣΑΤΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΙ (Ρ.Α.Σ)

7

Σταύρος ΡΟΖΗΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΙ (ΔΑΚΕ)

Βασίλειος ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΙ (ΔΑΚΕ)